Sprowadzane zza zachodniej granicy używane meble holenderskie cieszą się ogromną popularnością. Niestety, nigdy nie mamy stuprocentowej pewności, że były przechowywane czy też przewożone w odpowiednich warunkach. Nie zawsze zresztą chodzi tu o niedopatrzenia ze strony importera. Czasem to poprzedni właściciel mebla niedostatecznie o niego dbał. Może się też okazać, że pomimo dbałości tak ze strony właściciela, jak i importera, po kupieniu szafy do salonu i jej otwarciu poczujemy zapach stęchlizny czy nieprzyjemną kwaskowatą woń. Co wtedy? Z pomocą przyjdą nam domowe sposoby!
Wietrzenie
Na początku najlepiej ograniczyć się do przewietrzenia wnętrza mebla, być może bowiem okaże się, że już dzięki temu nieprzyjemny zapach pójdzie sobie precz. Poczekaj z tym na odpowiednią pogodę. Jeśli są to miesiące zimowe, na dworze powinno być wtedy mroźno i słonecznie, ponoć wietrzenie w takich warunkach atmosferycznych przynosi najlepsze efekty. Jeśli zabierasz się do tego latem, wybierz dzień nie przesadnie upalny, lekko wietrzny.
Sól
W przypadku, gdy wietrzenie szafy nie pomoże, sięgnij po sól. Sporą jej ilość wysyp na dno dużego, płaskiego pojemnika, ostatecznie może być to też arkusz papieru, po czym umieść go wewnątrz szafy i zamknij ją na kilka dni. Ważne, by sól nie dotykała bezpośrednio wnętrza mebla. Jeżeli szafa posiada dodatkowe szafki, półki czy szuflady, w każdej z nich umieść też odpowiedni do jej wielkości pojemnik lub arkusz papieru z wysypaną solą. Pamiętaj, że sól musi być sucha, a w pomieszczeniu powinno być ciepło.
Mleko
Skutecznym sposobem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z szafy jest wstawienie do niej garnka z gorącym mlekiem. Kiedy mleko już wystygnie, wstaw do niej kolejny garnek nim napełniony. Najprawdopodobniej będzie trzeba wstawiać w ten sposób kilka garnków z mlekiem. Natężenie brzydkiej woni powinno stopniowo maleć. Oczywiście ilość potrzebnego mleka będzie zależeć od jej początkowej intensywności. Kiedy poczujesz, że zapach się zmienia, do następnego garnka z mlekiem dodaj trochę kropel migdałowego aromatu do ciasta.